1.22.2012

„Спо(р)тска“ колумна

Кога една држава ќе постигне некаков успех сите се радуваат и се горди.Но кога една репрезентација ќе постигне успех  сите се сплотени и со едно срце. Барем така треба да биде.


Иако процентот на оние кои не спаѓаат во единството е мал, сепак е иритирачки најмногу поради фактот што сите оние кои не размислуваат како нив ги нарекуваат идиоти, националисти, расисти, шовинисти, кретени, дебили, болни умови.....
Навредуваат огромна маса на луѓе само за да добијат некој политички поен. Солат памет во своите колумни, глумат светски луѓе кои не прават разлика во религиите и расите.Тие ги сакаат сите. Но вистината е дека се толку мали и ништожни што спортот го користат како тема во која плукаат се што не треба.
Толку се зли, да не гледаат и не сакаат да видат дека не е секој настан погоден за нивните расипани мисли.

Ако мислиш дека се разбираш во политика занимавајте си се со неа, оставете го спортот.
По кошарката и експертите за навијачките песни, кои повеќето од нас ги осудија што мешаат прсти онаму кај што не им е место, не ви доаѓа памет.
Па имате ли некогаш посетено натпревар, сте биле ли некогаш на стадион, сте навивале ли за Македонија?
Јас не би рекла!

ГоЛдон ги обвинува навијачите дека вршат притисок, па затоа не можеме да победиме .Гхертссо(Геро) ќе решава мултиетничка состојба и ке соли памет за соживот, а Б.Ц. ќе им плесне по една гузара и ќе честита на успехот и ќе се огради од колумните на своите луѓе.
Кој, што сака да постигне?
Едниот сите навијачи ќе ги направи ВМРО-ци, бидејќи Владата на сите „им купи“ карти и им нареди да одат во Ниш и да пејат и навиваат со минимум 99 децибели јачина. Имаше голема неправда со картите и со ракометната федерација, ама не може секогаш кога некој идиот ќе сака да профитира на илегален начин да ни биде Грујо крив.
Овој вториов, страшниот новинар, нека пишува колумна за поставувањето на  камен-темелник на плоштадот „Скендербег“. Нека ги праша албанските политичари зашто го повикаа градоначалникот на Тирана, Лулзим Баша, а не беше повикан ниту еден македонски политичар или градоначалник. Или посвети една колумна на навивачката група на Шкендија, чии навијачи себе си се нарекуваат Балисти.
И Б.Ц., нека почне да ги проверува колумните пред да бидат пуштени во јавност на својот потпретседател, за да не мора да му ја мислиме што сака да постигне потоа со неговата изјава. Со ракометарите се или не се? Навиваат за победа или не молат да не навиваме за да не вршиме притисок?
Е тоа ми е најнесфатливо.
Уште немам слушнато дека навијачите вршат притисок. Јас па мислев дека одиме на натпревари и навиваме за да бодриме и да дадеме поддршка. Ама па што знам јас?
Не сум отишла само на еден натправар на фудбалската репрезентација. На сите останати сум била. Ама изгледа сум во бунило. Од сега ќе си залепам фластер, да не ме надвладаат емоциите па да си запеам некоја „расистичка“ песна.
И зашто ви сметаат навијачките реквизити и гардероба
.МАКЕДОНСКАТА ФАЛАНГА???
Јас сум горда што сме препознатливи баш поради „идиотските антички капи“ и по жолто-црвените дресови.
Проблемот е што капите се носат и се вадат од главите. Но што правиме со вашите идиотски глави?

Упадливи сме и препознатливи. Ако ви смета тоа, купете си црно-бели дресови на Партизан и навивајте.
Ама наместо да ги навредувате во вашите колумни и изјави, навијачите, кои не се сите гласачи на владеачката партија, бидете мажи и следниот пат одете на натправар и кажете им го тоа во лице.
Плукнете ги додека ги гледате во очи и речете им дека се идиоти од Гоцевата раса.
И немој да ми глумите и пацифисти!
И барајте да се смени „законот за навијачки групи“.Не смее комитите да бидат Комити.Опасни се и може да организираат востание.Чкембарите мора да го сменат името бидејќи асоцираат на чорба која е опасна, поготово во комбинација со ракија.
Под итно да се смени името Македонска фаланга, може ќе им текне да одат во воен поход кон Индија.
Спорт си е спорт.Се навива, се бодри, се нервира, се пцуе, се вика додека ве држи глас, се носат дресови, знамиња.Ако сакате поинаква атмосфера повелете во Македонската Опера  и Балет.Мижете и уживајте во музиката и смислете си нова тема за колумната.
Нас навивачите оставете не на мира.
Бркајте си работа.

Текстот не е лекториран
п.с.Знам дека вие се пишува со голема буква, но во случај кога се обраќаш на некој.А бидејќи наведените не ги сметам за личности туку за зли творови, буквичките се мали.


9 comments:

Иван said...

БРАВО!

jasmina said...

sekoja cest :) samo dali ke se prepoznaat doticnite AKO go procitaat ova :)

Дејан said...

Извини, но мислам дека нема да ти го раберат текстов..
Веројатно ќе го тумачат, ќе размислуваат кој ти кажал ова да го напишеш, од чија -ОВСКА кујна е зготвено ова итн...
Не очекувам дека тие ретардирани и ограничени умови кои се дрзнуваат да прават политички поени со плукање на една ретка пријатна и позитивна епизода на нашето национално постоење, ќе разберат што сакал авторот да каже...
Но, кој ги е.. Кој им е крив што се такви какви што се, ќе си го видат резултатот кога ќе се изјаснува народот...

Поздрав.

п.с.не знам дали се сеќавате, но на времето (одамна,2002) во време кога мислам дека имавме некаква коалициона влада и Кометал Ѓ.П. во женскиот ракомет го постигна најголемиот клубски спортски успех за Македонија, јас помнам дека никој од тогашната политичка гарнитура не плукаше по успехот на девојките и не дрндаше за стапката на невработеност, за стечајците и за апашлукот во кој што живеевме за да ќари некој политички поен. Но, меморијата е плитка господа, а „мудреци„, осовено межу новопечениве политичари-мрсулковци се повеќе на број...
Знаеш како велат старите, порастоше пилци, поје**ше кокош...
Или како што би рекол Марфи (од неговите познати закони) - „ Количината на интелигенција на планетава е константа, а бројот на население се зголемува„ :-)

Anonymous said...

big like:)))

Unknown said...

Претпоставувам дека ја гледаше емисијата, според коментарот и „кујната“, каде повторно не направија „малоумни“:):):)
Но како што категоризира Марјан Георгиевски, јас ГоЛдон ќе го ставам во групата на „несфатените“, кој носи неколку слоја гардероба, и тврди дека таква му е модата, но се што сака е да ги скрие дебелите „фалти“.
Никој не е идеален,совршен и безгрешен.Но ништо да не научиш, и повторни сите да ти се криви, бидејќи не те сфатиле.Неможе!!!

Anonymous said...

Ne si ti kriva, krivi se tie so ne ti dozvolile da ja sogledas realnosta mozoce isprano....Tolku pateticni stanavte so tie "VASI" misli i stavovi na coek da mu se povraka falangi nizaedni. Vo cel opst haos so se slucva vo ovaa zemja ti najmnogu se uvredi od pismoto na potprecedaletot na SDSM, a drugo se ni e rozovo. Pa ako napisa edna kolumna ne znaci deka ti e dadeno od Gospod da ocenuvas koj se licnosti a koj ne. I za kraj ti ako mislis deka se razbiras od sport ne se mesaj vo politika patriotce edno na kojnce.

Unknown said...

Се гледа дека си ја разбрал суштината.Ниту зборев за политика ниту скам да се мешам.А розово гледам, да бидејќи во мемонтот спортските успеси се розови.И дадено ми е од Господ да размислувам, и со тоа имам право да сметам и да заклучам кој е „човек“.Ако не ти се допаѓа она кое го мислам јас, е исто така твое право.
И она што го пишувам јас не е официјално,треба да му ја мислат оние кои ги чита народот.Па затоа можеш да му пишеш и на ГоЛдон, бидејќи ниту нивниот претседател не се согласува со онаа глупост која ја пишал, па мораше и да се огради.Е сега види кој е во право ?

Anonymous said...

Zatoa gledam deka ti dobro ja razbra poentata na taa kolumna......Jas nema sto da mu pisam na GoLdon ama zatoa od firerot Glujo ti ke dobies pofalba kako cesen "sportist" koj ne se mesa vo politika. A sto se odnesuva do fasitstickite pesni normalno vi e cudno kako nekoj niv gi osuduva koga nie ziveeme vo fasisticko vreme i mora so takvi pesni da se odbelezi. Pa za 21 vek onakvi fasisticki irazi ti da gi opravduvas treba da si vodac na nekoja navivacka grupa. I ako navistina gledas rozovo kako sto kazuvas se nadevam deka sobceto tvoe ti e rozovo bojadisano, vo sprotivno zal mi e za tebe i opsto za cela nasa zemja pred se poradi faktot sto istorija ne se gradi so copy paste (pak ke poftoram falangi nizaedni) i vtoro treba da gi slavat uspesite od sportot tie sto navistina so nego ziveat, a ne vasiot goce delcev cija dolznost e da gi preceka kosarkarite vo avtobusot....

Unknown said...

Убаво си се распишувал, и тоа ти е објавено...Можам да те избришам, но сепак дозволив твоето размислување да биде прочитано и од другите.Никаде не пишува дека јас ја бранам идеологијата на владеачката партија.Политиката ја оставам на оние што им е тоа професија.А тие нека се занимаваат со неа, не со спортот.Ако малку гледаш, и ќе согледаш која ми беше поентата.
И пред да напаѓаш и да категоризирач кој каде припаѓа, а не е во политиката , добро размисли.На погрешно место си Anonymous.
Ќе дојде време на избори, па изрази го својот став и мислење.
Не сакам спорт со поликтика.И да, собата, ми е розова.

fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));